Vă asigur, 90% din cei care vă înconjoară, nu știu nimic despre homeschooling, nu știu cum să reacționeze, nu știu cum sa se comporte, au dubii și multe întrebări. Daca sunt și ei părinți, iar educația în familie nu îi atrage, atunci sunt impuși să găsească răspunsuri puternic argumentate, la întrebările propriilor copii, de ce ar trebui să continue să meargă la școală, dacă unii din prietenii lor deja nu o mai fac.

Majoritatea nu vor accepta aceasta schimbare, chiar dacă nu îi atinge direct, pentru că există stereotipuri întipărite în conștiința socială, care sunt greu de schimbat. Acesta nu este un motiv să întrerupeți relațiile cu prietenii și rudele sceptice, doar în cazul în care persoanele sunt agresive, fie și doar verbal.

În schimb, dacă întrebările sunt tactice, atunci pur și simplu, le explicați poziția d-voastră cu calm și în nici un caz nu criticăm scoală. Școala este și are dreptul să continue să existe, pentru că sunt multe familii care într-adevăr au nevoie de aceasta forma de educație formala.

Daca nu doriți sa răspundeți la întrebări, pentru ca nu sinteti obligați, pur simplu spuneți ca este o tema prea personala pentru a fi discutata acum, este o tema legata numai de familia d-voastră. Aceasta înseamnă sa va protejați spațiul personal, care nu poate nu poate fi invadat.

O alta soluție ar fi sa utilizați cuvinte și termeni cit mai sofisticați (de exemplu: scoală sau clasa experimentala, scoală privata la distanta, metoda Montessori sau Stainer, s.a), pentru ca educația sovietica (post-sovietica) nu permite sa ai o imagine de sine joasa, de aceea ca sa nu para niște persoane lipsite de “cultura si studii”, si de aceea vor evita sa va pună și alte întrebări, ca sa nu cada încă și mai jos “în ochii lumii”.

Manipularea psihologica este o “boala grea” al timpurilor noastre. Citiți in rețea despre cum sa va apărați corect de persoanele care folosesc, conștient sau nu, fata de d-voastră tehnici de manipulare psihologica. Din propria experienta, va asigur ca o sa va ajute foarte mult cunoașterea acestei informații.

Cel mai important, sa nu ne transformam in propagandiștii homeschoolingului si sa nu începem sa criticam agresiv scoală.

O persoana care e convinsa ca propria opinie e corecta, nu simte necesitatea de a convinge pe cineva ca are dreptate si toți din jur greșesc. Aceasta este un indicator de maturitate interna.

Daca persoana este puternica, nu are nevoie sa dovedească cuiva puterea proprie. Daca sunteți convinși de alegerea d-vostra, la fel nu este nevoie sa o demonstrați cuiva.

Deschis de alegerea d-vostra puteți liber sa vorbit cu persoane care împart aceleași valori si principii, din fericire exista si numărul lor creste.