Cum fac homeschooling dacă nu am studii pedagogice?
Nu e nevoie de studii pedagogice pentru a vă educa copilul. Dacă sunteți o persoană împlinită, vă orientați în viață, și aveți o relație bună cu copilul dumneavoastră, asta e suficient. Pedagogii sunt la postul de muncă, și sunt pregătiți pentru a „manevra” 20–30 de copii cu scopul de a parcurge programul de studii.
Scopul Educației este de a crește copilul în așa fel ca să-și dezvolte cunoștințe, intuiții, aptitudini și atitudini suficiente pentru a-și găsi împlinirea, și pentru a se putea adapta.
În ceea ce ține de formarea copilului ca persoană, dacă părintele are cunoștințe și aptitudini suficiente pentru a duce o viață împlintă, atunci cu dragoste și răbdare va putea transmite aceste cunoștințe și aptitudini și copilului său — probabil mai bine decît un învățător cu studii pedagogice — și poate să-și ajute și ghideze copilul ca și el să-și găsească și urmeze vocația. Pentru un părinte asta e prioritatea numărul unu, iar pentru un pedagog, e un post de muncă.
Oricare ar fi vocația, orice lucru iese cel mai bine bine atunci cînd îl faci cu interes și plăcere. Orice meserie se schimbă de-a lungul timpului, și de aceea pentru orice meseriaș e important să țină pasul cu aceste schimbări. În cazul la un mecanic auto, se schimbă tehnologiile mașinilor; în cazul unui doctor, se schimbă procedurile, instrumentele, tehnologiile, medicamentele. Asta e valabil pentru orice domeniu de activitate: agricultură sau comerț, design sau tehnologii informaționale, administrație sau vestimentație, gastronomie sau astronomie. De asta, e important ca copilul să aibă posibilitatea de a explora liber și nestingherit diferite interese; de obicei în școală asta nu se întîmplă pentru că acolo există orar fix și curiculă predefinită. În familie asta e mai ușor de practicat.
Un om poate avea o singură meserie toată viața, sau și-o schimbă dacă nu mai este un actuală; și de aceea, pentru orice persoană e important să poată explora, aprecia opțiunile, și alege o meserie. Foarte puține meserii necesită mai mult de un an, doi, sau trei de practică pentru a ajunge la un nivel la care să-ți poți cîștiga pîinea — și aici intervine rolul părintelui: de a facilita acest traseu. De asta, pentru părinte, capacitatea de a-ți asculta și înțelege copilul, și de a-i facilita explorarea, e mult mai valoroasă decît studiile pedagogice.