Dintr-un articol publicat pe site-ul HSLDA — Home School Legal Defense Association — am aflat de unul dintre cazurile dificilie, dar și inspiratoare al unei familii din Ștefan Vodă, petrecut în martie 2013.

Fiind îngrijorați de mai multe lucruri care li se întîmplă copiilor lor la școală, și dorindu-și o educație mai bună pentru ei, părinții au decis să retragă copiii din școala publică. În schimb, i-au înregistrat la o școală privată online — Home Life Academy — care pe de o parte oferă îndrumare și resurse pentru părinți și copii, și pe de altă partă lasă loc atît pentru explorare naturală cît și pentru alte lucruri care școala publică nu le poate asigura, și pe care părinții le cred importante pentru copiii lor — ceea ce este de fapt esența conceptului de homeschooling.

Autoritățile școlii au considerat că e ilegal să-ți retragi copiii din școală, și au sesizat poliția, care la rîndul lor a sesizat procuratura Ștefan Vodă, învinuind părinții în baza articolului 63, alineatul (1) al Codului Contravențional.

După aproximativ o lună, pe parcursul căreia au avut loc vizita acasă a inspectorului de la asistența socială și mai multe vizite a părinților la procuratură, procurorul a dispus următoarele, citez:

A înceta cauza contravențională din motivul lipsei faptei contravenționale.

La baza deciziei procurorului stau pe de o parte referințe din legislație:

  1. Articolul 35, alineatele 1 și 9 din Constituție
  2. Articolul 60 al Legii învățămîntului

și, pe de altă parte, dovada înmatriculării copiilor la o școală privată — certificatul de la Home Life Academy. De asemenea, conform spuselor tatălui din familia menționată, a fost de ajutor și scrisoarea de la HSLDA.

În concluzie, chiar dacă autoritățile școlii, poliția, și funcționarii publici pot obiecta, totuși legislația Republicii Moldova permite educația în familie.