Cel mai important beneficiu pe care îl aduce educația alternativă este reunirea propriei familii. Familiile care aleg să meargă pe acest drum petrec mult timp împreună: jocuri, cercetări, excursii, primblări, adică, pur și simplu trăiesc viața așa cum este, și din plin. Ei au posibilitate de a atinge o înțelegere reciprocă profundă, care este dificil de obținut când fiecare membru al familiei si află în afară casei cea mai mare parte a zilei.

Flexibilitatea pe care educația în familie o oferă este foarte mult apreciată de părinți, pentru ca dispare cursa frenetică de dimineața până seara, respectiv copii și familia iși regăsesc ritmul propriu.

Un alt avantaj, nu există nici o programă standardizată care să eticheteze procesul lor de studiere, ca “prea lent” sau “prea rapid”. Copii care cresc în acest context învață ce înseamna viața reală, pentru ca fac parte din ea.

Instruire pe care o primește copilul se bazează pe propriile necesitați, prin metode de studiere (învățare), care cel mai bine se adaptează la personalitatea și interesele lui.

Și în plus, educația în familie oferă copiilor posibilitatea să iși folosească timpul lor mult mai eficient. Atunci când un argument este studiat in raport 1:1 (învățător/elev) timpul este mult mai redus și eficienta asimilării informației, cu siguranță, mult mai calitativă si mai profundă.