Recent Asociația Homeschooling Moldova a fost invitată la dezbateri publice cu oficialii din educație. Am fost surprins să aflu că totuși conceptul de homeschooling este relativ necunoscut, și de aceea m-am gândit că ar fi bine să aduc un exemplul Marii Britanii, și anume, cum îndrumă organele de stat părinții care aleg homeschooling-ul.

În Marea Britanie, termenul oficial pentru homeschooling este „elective home education”. Îmi place că se folosește explicit cuvântul „elective”, care înseamnă „la alegere”: și anume se referă la aceea că este alegerea părintelui.

Îndrumarul oficial al părintelui este un document scris de către ministerul educației într-un limbaj simplu. Fundamentul legal ar acestui îndrumar este articolul 7 din Legea Învățământului a Marii Britanii.

Însuși conceptul că educația obligatorie nu implică frecventarea obligatorie a școlii a fost introdus inițial în Legea Învățământului din anul 1944.

O nuanță notabilă pentru mine a fost tonul binevoitor și respectuos cu care este scris acest îndrumar: statul nu se poziționează ca o autoritate absolută, ci îndeamnă părinții la considerație și responsabilitate. Sunt impresionat.

(Documentul e mai jos, ar putea dura câteva secunde până se afișează.)