➡️ Vă prezint munca unei echipe de părinți pentru formalizarea Învățamîntului în Familie (homeschooling) în Republica Moldova:

✅ Proiectul de Lege privind modificarea unor acte legislative privind organizarea Învățământului în Familie în Republica Moldova: documentul aici.

✅ Proiectul Instrucțiune privind organizarea Învățământului în Familie, elaborat ca ghid pentru funcționarii publici de stat din cadrul Ministerului Educației: documentul aici.

➡️ Proiectul de lege și Proiectul Instrucțiune a fost elaborat în anul 2021, de Echipa de Lucru a Asociației Homeschooling Moldova:

  1. Chicu Diana, Președintele Asociației Homeschooling Moldova, Consultant Homeschooling, mamă a 2 fetițe homeschooleri din 2017;
  2. Marina Rusu, Judecător, mamă a 5 copiii, dintre care 3 homeschooleri din 2020;
  3. Vlad Gurdiga, Vicepreședintele Asociatia Homeschooling Moldova;
  4. Vitalie Marian, blogger, jurnalist Moldova Creștină, tătic a doi copii,dintre care un homeschooler din 2020.

✅ Am fost îndrumați și susținuți de Președintele Comisiei Parlamentare (în funcție pînă în iunie 2021), Adrian Lebedinschi.

✅ De asemenea am fost susținuți de experți de peste hotare:

  1. Michael Donnelly (SUA) https://hslda.org/bio/mike-donnelly
    • Consilier superior și director al inițiativelor internaționale la HSLDA (Homeschool Legal Defense Association) organizație în care figurează ca membri și mulți părinți din Moldova.
    • Masterat în Dreptul Constituțional și Drepturile Omului, și profesor la Patrick Henry College.
    • Avocat și membru în 6 barouri federale și de stat, speaker și autor internațional pe subiecte de homeschooling.
    • Părinte homeschooler a 7 copii.
  2. Sergio Leali (Italia) https://www.laifitalia.it/
    • Presidente al Asociației Istruzione Familiare (LAIF)
    • Fost Primar Comuna di Puegnago del Garda, provincia Brescia.
    • Fost consilier școlar și reprezentat al grupului de părinți a scolilor din Salò, Puegnago, Valtenesi din provincia Brescia.
    • In prezent este Consilier Comunal in Comuna di Puegnago del Garda.
  3. ADINA PORTARU (Romania) https://adflegal.org/
    • SENIOR LEGAL COUNSEL, ADF INTERNATIONAL, BRUXELLES Coordonarea activității juridice a echipelor ADF International din Bruxelles și din Strasbourg, redactarea și supervizarea intervențiilor juridice la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, redactarea pozițiilor scrise pentru consultări publice lansate de Comisia Europeană, participarea ca expert la evenimente europene în domeniul libertății de exprimare, al căsătoriei și familiei, al drepturilor parentale, al libertății de religie și de conștiință.

✅ De asemenea, a fost făcut un studiu profund a legislației și procedurilor legale din alte țări unde homeschoolingul este legiferat:

  1. Educație electivă la domiciliu. Îndrumar pentru autoritățile locale elaborat de Ministerul Educației UK, aprilie 2019 (traducere din engleza): documentul aici.

  2. Cercetarea legislației, normelor și procedurilor învățămîntului individual și în familie din Ucraina (traducere din limba ucraineană): documentul aici.

  3. Legea învățămîntului Federației Ruse Nr 273-ФЗ din 29 decembrie 2012 (traducere din limba rusă): documentul aici.

  4. Cercetarea și traducerea Normelor Legislative și procedurilor ale Republicii Italiene privind învățământul în familie (traducere din limba italiană): documentul aici.

  5. Proiect Instrucțiuniea privind organizarea învățământului la distanță pentru copiii cu dizabilități elaborat de Ministerul Educației Republicii Moldova: documentul aici.

✅ Speram ca acest Proiect de Lege și Instrucțiune să fie o sursa de inspirație pentru deputați, Parlament, Ministerul Educației în vederea modificării legislației în favoarea Învățămîntului în Familie (homeschooling) în Republica Moldova. Suntem dispuși oricînd pentru o colaborare și consultații.